Van grafrecht verlengen naar herbegraven

Regendruppel als bedankje van opa

Het komt voor dat het voor familieleden lastig is om de graven van hun geliefden te blijven onderhouden. Kinderen en kleinkinderen hebben vaak wel een band met de overleden ouders of grootouders, maar mogen we van achterkleinkinderen verwachten dat ze de graven van hun voorouders bijhouden en het grafrecht van een reguliere begraafplaats verlengen? Herbegraven is ook mogelijk.

Geen verlenging van grafrecht, maar herbegraven

Opa Belt
Opa Belt

Voor dit vraagstuk kwam ook Harry Schomaker te staan. Zijn opa, Herman Belt, overleed in 1933 en lag sindsdien begraven op de rustieke rooms-katholieke begraafplaats in Coevorden. 20 jaar geleden besloten Harry en zijn vrouw Fenny de grafrechten te verlengen, maar toen de vraag in 2023 nogmaals kwam, besloten zij het anders te doen. Ze waren al op zoek geweest naar een alternatief voor het begraven op een reguliere begraafplaats en kwamen bij Natuurbegraafplaats Laude terecht. Harry: ‘We namen contact op met Laude en werden hartelijk ontvangen door Janny. We bespraken de mogelijkheden op Laude en kozen nog dezelfde dag twee prachtige plekken voor onszelf uit. Na de vraag over de verlenging van het grafrecht in Coevorden hebben we geïnformeerd of er naast onze plekken ruimte was voor een eeuwigdurende rustplek voor mijn opa. Dat was er!’.

In een kleine kist

Geen grafrecht meer verlengen
Herbegraven in een kleine kist

90 jaar na het overlijden van opa Belt vroeg Harry het kerkbestuur in Coevorden of ze opa mochten herbegraven op Natuurbegraafplaats Laude. ‘We kregen alle medewerking. De formaliteiten bij de gemeente werden door het kerkbestuur vervuld. Een plaatselijke uitvaartverzorger bracht de stoffelijke resten in een kleine kist naar Laude. Zo konden we op 3 mei, samen met onze dochter en onder begeleiding van Janny, opa stijlvol herbegraven. Het verliep allemaal zo soepel, daar zijn we heel dankbaar voor’.

Natuurliefhebber, molenaar en cafébaas

‘Mijn opa was een enorme natuurliefhebber. En dat hier op Laude af en toe een ree, haas of vos rondloopt, past daarom bij hem. Opa was een markant figuur, hij runde in Coevorden Café Centraal aan de Markt, daarnaast was hij ook molenaar. Hij stond in het café achter het buffet, was een gastheer in hart en nieren, en oma bestierde de keuken. Opvallend was het enorme, witte konijn dat losliep in het café. Behalve tijdens de jaarlijkse Ganzenmarkt, dan zou het beest door de drukte wel eens vertrapt kunnen worden’. Harry heeft zijn opa nooit gekend, maar de verhalen die hij in de loop der jaren heeft mogen horen, hebben ervoor gezorgd dat hij zijn opa een mooie laatste rustplek wilde geven’.

Een bedankje

Boomschijf leggenEen aantal weken na de herbegraving plaatsen Harry en Fenny de boomschijf met inscriptie op het graf van opa Belt. ‘Het was een stralende dag met een strak blauwe lucht en slechts één heel klein wolkje. Dat ene wolkje zorgde voor één regendruppel die precies op de bril van Fenny terechtkwam. We zien dat als een bedankje van opa’.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over herbegraven op Natuurbegraafplaats Laude? Neem dan gerust contact met ons op via info@natuurbegraafplaatslaude.nl of 0599-749000.

Geplaatst in Cliënten aan het woord