Wat is natuurbegraven?

Bij natuurbegraven gaat een graf volledig op in de natuur. Een graf is eeuwigdurend en wordt niet geruimd. U betaalt dus nooit onderhoudskosten of kosten voor het verlengen van grafrechten. Een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur.

Een van de belangrijkste doelstellingen van Natuurbegraafplaats Laude is het behouden en verbeteren van de oorspronkelijke flora en fauna. Door een natuurgraf te reserveren op Natuurbegraafplaats Laude draagt u direct bij aan het in stand houden van natuur voor toekomstige generaties.

Zelf een plek uitzoeken

Op Natuurbegraafplaats Laude mag u zelf een plek uitzoeken. Dit is een beslissing die natuurlijk niet in 5 minuten gemaakt kan worden. Daarom adviseren wij ook altijd om eerst het gebied te leren kennen. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopgang en -ondergang. Vrij wandelen is dus altijd mogelijk. U kunt ook deelnemen aan een groepsrondleiding waarbij u samen met een gids het gebied leert kennen en alles hoort over de geschiedenis, natuurbegraven en de mogelijkheden. Dan ontstaat er vaak een voorkeur voor een bepaalde plek.

Samen op pad

Wanneer u bij leven een plek wilt reserveren doen wij dit altijd samen. Een graf wordt met een landmeetapparaat ingemeten en er wordt een notariële akte opgesteld waarin alles netjes wordt vastgelegd. Doordat elke plek unieke GPS coördinaten heeft, is deze altijd terug te vinden. Natuurlijk krijgt u een uitgebreide uitleg over natuurbegraven, de kosten en hoe een groene uitvaart in zijn werk gaat.

In harmonie met natuur en milieu

Op een natuurbegraafplaats begraaft u uw naaste in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer. Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Gedenktekens en grafaanduidingen zijn natuurlijk aanwezig in de vorm van een boomschijf met inscriptie.

Natuurbegraven is voor iedereen

Een natuurbegraafplaats is een laatste rustplaats voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst. Afscheid nemen van een dierbare ontsluit het besef over leven en dood. Het is fijn als je je dan verbonden voelt met de natuur. Een ceremonie en gedenkplaats in de natuur geven ruimte aan rouw, verdriet en het laatste afscheid. Aan gedachten over de eindigheid van een mensenleven en over de eeuwige cirkel van leven en dood.

Mensen kiezen voor natuurbegraven om uiteenlopende redenen.