Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er eeuwige grafrust is op natuurbegraafplaats Laude wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven heeft u eeuwige grafrust. Er wordt niet geruimd op natuurbegraafplaats Laude. U vindt er ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op natuurbegraafplaats Laude ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrechten en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een plek uitzoeken op natuurbegraafplaats Laude voor een individueel graf. Een graf krijgt alle ruimte en wordt niet geruimd.

Meerdere graven
Het is ook mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen. Op natuurbegraafplaats Laude kiest u voor graven naast elkaar. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een kindergraf mogelijk.

Herbegraven
Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving op Laude te kiezen.

Urngraf / Verstrooien
Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Laude. De urn moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen in verband met de belasting voor de natuur. Het is ook mogelijk om de as uit te strooien. Dit is alleen toegestaan in een urngraf.

 

Wat kost een graf?

U betaalt tussen de € 2.100 en € 4.950 voor een graf. De kosten zijn afhankelijk van het type graf (urn of gewoon) en de plek op de natuurbegraafplaats. U betaalt het eeuwigdurend grafrecht in één keer.

Daarnaast betaalt u € 695 euro voor de begrafenis zelf. Dit zijn de kosten voor het openen en sluiten van het graf. Deze kosten zijn eenmalig.

Er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is.

Bekijk alle Tarieven

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is opgericht om het natuurgebied te versterken en in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats op Laude draagt u op drie manieren bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Laude wordt aangewend voor het huidige beheer van het hele natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht het bos en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Laude niet mogelijk omdat crematie-as stoffen bevat die van invloed zijn op de natuurlijke vegetatie als ze in de humuslaag terecht komen..

Wel is het mogelijk as uit te strooien in een graf onder de humuslaag. Dit kan eventueel in een urn, mits de urn geen belasting vormt voor de natuur.

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. Op reguliere begraafplaatsen wordt vaak op meerdere lagen begraven. Bij Laude is dat niet zo. Daarom reserveert u bijvoorbeeld twee of meer graven naast elkaar.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment van uw leven kunt u een plek reserveren op natuurbegraafplaats Laude . Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u daarvoor rustig langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt.

In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek precies vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden. In de grafakte die u ontvangt staan deze coördinaten ook vermeld.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Laude is geen uitvaartonderneming, maar werkt natuurlijk wel nauw samen met de uitvaartondernemers in de regio.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Bij een begrafenis op Laude hebt u veel vrijheid voor een persoonlijke invulling van de afscheidsceremonie, zo lang de natuur er geen schade van ondervindt. Voor een bijeenkomst in een rustige, huiselijke sfeer kunt u terecht in het ontvangsthuis. Dit gedeelte is onderdeel van het hoofdgebouw en kan ruimte bieden aan ongeveer 80 personen. Van hieruit heeft u prachtige zichtlijnen over het bos en de poel. Een fijne en warme plek voor een ceremonie en geschikt voor diverse cateringmogelijkheden. In het ontvangsthuis is audiovisuele apparatuur aanwezig. Meer informatie vindt u hier.

 

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elk omhulsel dat u wilt, mits dit afbreekbaar is door de natuur. Dus geen metalen beslag of kist van spaanplaat. Naast een zogenoemde eco-kist kunt u ook kiezen voor een mand, baarplank of ander omhulsel. Deze zijn in verschillende afbreekbare materialen te gebruiken. Denk hierbij aan bamboe, riet, jute, karton of een wade.

 

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Laude is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het verse graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken of grafaanduiding in de vorm van een boomschijf wilt.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. Via de coördinaten en via een speciale app kunnen nabestaanden straks het graf terugvinden.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan herbegraven worden op Laude. Dat kan bijvoorbeeld in een familiegraf.

 

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

De wandelpaden op natuurbegraafplaats Laude zijn niet overal goed begaanbaar voor rolstoelen. Tijdens een bezoek aan de natuurbegraafplaats kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde e-car. Deze moet wel altijd gereserveerd worden.

Dankzij vrijwilligers kunnen mensen  op afspraak een graf bezoeken met deze elektrische wagen.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom. Net als elders is de eigenaar van de hond verplicht om eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen.

 

Is er parkeergelegenheid?

Er is bij natuurbegraafplaats Laude gratis parkeergelegenheid voor circa 30 voertuigen. De overige voertuigen kunnen parkeren op daarvoor aangewezen plekken langs het kanaal

 

Wanneer is de begraafplaats geopend?

U bent zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom om te wandelen op Laude, een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten.

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Voorjaarswandeling: op zoek naar zomervogels, zoals de tjiftjaf