De natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Laude is met 12 hectare onderdeel van een bosgebied van 60 hectare groot. Daarmee is het de grootste natuurbegraafplaats van Groningen. Een bijzondere, plek met een eeuwenoude cultuur. Lees hier meer over het ontstaan van de natuurbegraafplaats in Groningen, de natuurwaarden van het gebied en de voorzieningen op de natuurbegraafplaats.

 

Het ontstaan van de Natuurbegraafplaats in Groningen

Laude is een buurtschap in de gemeente Sellingen. Aan de oostkant aan het Ruiten Aa kanaal ligt het terrein van de natuurbegraafplaats. Dit bestaat voornamelijk uit bos en is 60 hectare groot waarvan 12 hectare wordt gebruikt voor natuurbegraven.

Op een natuurbegraafplaats worden mensen begraven in volle harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats past binnen het natuurgericht bosbeheer.

Nadat alle graven in gebruik zijn genomen, blijft het gebied natuur en zal dan ook als natuur beheerd blijven. Graven zullen dus niet geruimd gaan worden. Het natuurgebied zal  ook dan via de paden toegankelijk blijven voor wandelaars.

 

Natuurwaarden

Het gevarieerde gebied met afwisselend hoge en lage gelegen gedeeltes afgewisseld met water geven een goede basis om de biodiversiteit in het gebied te verhogen.

De natuur- en beleefwaarden in het gebied worden versterkt door een dynamisch, levendig bos te maken waarbij er variatie is in boomsoorten, heesters, kruidige bodemvegetatie afgewisseld met watergangen.

Onze doelstelling is om in het gebied de kwaliteit van de natuur te verhogen. Daarmee kunnen we het oorspronkelijke karakter terugbrengen met ruimte voor eik, beuk en berk, heesters en kruidenrijke vegetatie. Lees meer over hoe we het natuurbeheer op de natuurbegraafplaats doen.

 

Voorzieningen

Op Natuurbegraafplaats Laude keert u straks terug in de natuur. Voor een afscheidsceremonie, condoleance en/of nazit kunt u gebruik maken van ons prachtige en sfeervolle, houten ontvangsthuis.

In het natuurgebied hebben we op diverse plaatsen zitbanken in de natuur geplaatst, waar bezoekers even kunnen zitten om de natuur wat langer te observeren of van de rust te genieten.

Lees meer over onze voorzieningen