Natuur en begraven

Op onze natuurbegraafplaats begraven wij in harmonie met de natuur. Alles wat wij doen, is erop gericht om de natuur te beheren en te beschermen. Daarom houden wij ook tijdens een begraving rekening met wat goed is voor de natuur. Dit betekent dat alle materialen die gebruikt worden natuurlijk en biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Omhulsel

Bij een omhulsel, zoals een mand, kist, wade of urn, betekent dit dat er gewerkt wordt met bijvoorbeeld deuvels of verteerbare lijmen en niet met spaanplaat, schroeven of ijzeren beslag.
Ook qua kleding zijn er veel mogelijkheden. Katoen, wol, zijde en linnen zijn allemaal natuurlijk afbreekbaar. Synthetische materialen zijn dit niet, net zoals schoenen met rubberen zolen of bewerkt leer. Hiervoor zijn natuurlijke alternatieven ruim aanwezig. Accessoires zijn niet afbreekbaar waardoor een bril en sieraden niet mee het graf in mogen.

Bloemen

Bloemen LaudeBloemen zijn bij een begrafenis welkom. Onverpakt en onbespoten mogen deze worden mee begraven of direct na de begraving op het graf worden gelegd. Gezien het duurzame karakter van de natuurbegraafplaats zien wij hierbij het liefst natuurlijke veldbloemen, boeketten of takken uit eigen tuin. Heel passend daarbij zijn linten en kaarten van jute, papier of ander natuurlijk materiaal. Plastic, oase en andere kunststoffen willen we hier vermijden.

Bij het sluiten van het graf, zorgen we er zoveel mogelijk voor dat de humuslaag weer teruggelegd wordt. We zien de natuurlijke begroeiing geleidelijk terugkomen op de plek van het graf. Na twee weken halen wij de bloemen van het graf en dragen we de zorg van een graf over aan de natuur. Een graf kan dan volledig opgaan in de omgeving waarbij het natuurlijke karakter van het gebied wordt beschermd. Vanaf dan is het niet meer toegestaan om iets op het graf achter te laten.

Boomschijf

Plaatsen boomschijfEen grafmarkering in de vorm van een boomschijf is het enige wat nog geplaatst mag worden op het graf, maar dat hoeft niet. De boomschijf kunt u bij ons aanvragen. De inscriptie op de boomschijven wordt met de hand gemaakt. Deze houten schijf vergaat na enkele jaren en symboliseert zo ook de vergankelijkheid van de mens.