Peter Dijkstra

Mijn naam is Peter Dijkstra, 50 jaar, getrouwd met Janet en al bijna mijn hele leven woonachtig in Wildervank.

Hoe ben je bij Laude terecht gekomen?

Ik heb enkele jaren een eigen uitvaartonderneming gehad. Dan kom je op veel plekken en hoor je ook vaak als eerste de nieuwtjes op uitvaartgebied. Zo hoorde ik een aantal jaren geleden ook dat er plannen waren voor een natuurbegraafplaats in Westerwolde. Vanuit mijn vak was ik al erg gecharmeerd van natuurbegraven en heb daarom toen vrijblijvend een gesprek gehad op Natuurbegraafplaats Hillig Meer.

Vervolgens bleef het een paar jaar stil, maar werd ik in het voorjaar van 2022 vrij onverwacht gebeld of ik nog steeds interesse had om op een natuurbegraafplaats te werken, want de plannen in Westerwolde waren concreet geworden. Ik ben het gebied vervolgens eens gaan bekijken en was er voor mijzelf al snel uit. Hier wilde ik heel graag werken. Na een aantal gesprekken waren we er snel uit en ben ik intussen alweer enkele maanden werkzaam op natuurbegraafplaats Laude.

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?

Op een natuurbegraafplaats is geen dag hetzelfde. Na het eerste kopje koffie met mijn collega’s begin ik meestal met het verwerken van binnengekomen mail. Dan bekijken we gezamenlijk welke afspraken er in de agenda staan en wie wat gaat doen. Bijna dagelijks komen er wel mensen langs voor een informatiegesprek of om een graf te reserveren. Het leukste vind ik als er spontaan mensen langskomen die graag informatie of een rondleiding willen. Als ze dan vol enthousiasme weer vertrekken, geeft me dat een voldaan gevoel. 

Wat betekent natuurbegraven voor jou?

Ik heb mijn hele leven al een fascinatie voor de natuur. Toen mijn vader in 2014 overleed en op Hillig Meer werd begraven, is mijn liefde voor natuurbegraven aangewakkerd. 

Het is toch prachtig om na je overlijden je lichaam terug te geven aan de natuur en zo een bijdrage te leveren aan het behoud van de natuur voor de toekomst. Zelf een plekje uitzoeken midden in het bos, hoe mooi is dat. Voor mij heeft dat veel meer waarde dan een plek op een steriele reguliere begraafplaats. 

Wat is je favoriete plek op Laude?

Dat is heel lastig om uit te leggen als je daar als lezer geen beeld bij hebt. Ik loop bijna dagelijks wel even een stukje door het gebied en kwam laatst langs een plekje, waar midden tussen de bomen een stukje gras groeide. Tussen de bomen door, scheen de zon precies op dat plekje. Een wonderbaarlijk mooi plekje. Verder vind ik het gebied rond onze poel ook prachtig.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ben een fervent hardloper en probeer 3x per week een rondje te doen. Daarnaast wandel ik graag; 2 jaar geleden ben ik begonnen met het Pieterpad. Af en toe als ik vrij ben, plan ik weer een etappe in om te lopen. Verder vind ik het leuk om te fotograferen in de natuur en dan met name macrofotografie (kleine details inzoomen) en tenslotte houd ik me nog bezig met de historie van ons dorp Wildervank.

Wil je nog iets meegeven aan mensen?

Geniet elke dag van al het moois dat de natuur ons biedt en kom vooral eens een bezoekje brengen aan onze begraafplaats. Laat je verwonderen door de flora en fauna in het gebied. 

Iedere jaargetijde is er genoeg moois te zien. 

 

Geplaatst in Medewerkers aan het woord