Het broedseizoen
Het broedseizoen is de periode waarin vogels hun nesten bouwen, eieren leggen en hun jongen grootbrengen. In Nederland loopt het broedseizoen ongeveer van 15 maart tot 15 juli. Natuurlijk houden niet alle vogels zich precies aan deze data. Sommige soorten, zoals de koolmees en de bosuil, beginnen bijvoorbeeld al in februari, terwijl andere vogels pas eind juni hun jongen krijgen.
Waarom is het broedseizoen zo belangrijk?
Tijdens deze maanden zijn vogels heel erg kwetsbaar. Het kost ze veel energie om hun nest te bouwen, de eieren uit te broeden en hun jongen te voeren. Als ze worden verstoord in deze periode, dan kan dat leiden tot het verlaten van het nest, waardoor eieren of jongen sterven of minder broedsucces. Maar er is voor de vogels ook een groter risico dat ze te grazen worden genomen door roofdieren en op de lange termijn kunnen vogelpopulaties verstoord worden.
Werkzaamheden in de natuur tijdens het broedseizoen
Behalve dat de we natuur, en in dit geval de vogels, graag haar eigen gang laten gaan, gelden in Nederland in het broedseizoen strenge regels om broedende vogels te beschermen. Deze bescherming is vastgelegd in de Wet natuurbescherming. Hierin staat dat het verboden is om nesten van vogels opzettelijk te verstoren, te vernielen of te verwijderen. Daarom worden tijdens deze periode natuurwerkzaamheden uitgesteld. Te denken is aan het snoeien of kappen van bomen en struiken en (grotere) onderhoudswerkzaamheden. Als er nesten worden aangetroffen, laten we deze met rust totdat de jongen zijn uitgevlogen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de natuur op Natuurbegraafplaats Laude? Dan kunt u zich aanmelden voor een van onze groepsrondleidingen of de natuurexcursie onder leiding van ecoloog Erwin Goutbeek.
Geplaatst in Laude, Natuur