Distels: stekelig mooi

Wie op een zomerse dag over Natuurbegraafplaats Laude wandelt, zal ze zeker tegenkomen: distels. Rechtop, met paarse of roze bloemhoofdjes en stekelige bladeren. Ze vallen op en roepen bij sommigen misschien het idee van ‘onkruid’ op. Maar op Laude beschouwen we distels als méér dan dat. Ze zijn niet alleen prachtig, maar ook van groot belang voor de natuur.

Een bron van leven in de zomer

Distels bloeien in hartje zomer, precies op het moment dat veel andere bloemen zijn uitgebloeid. Dat maakt ze een onmisbare voedselbron voor tal van insecten. Vlinders zoals de dagpauwoog en de kleine vos, (honing)bijen, hommels en zweefvliegen komen massaal af op de nectar en het stuifmeel van de distelbloemen.

Maar het blijft niet bij insecten. Die trekken op namelijk op hun beurt weer vogels aan, zoals zwaluwen en roodborsttapuiten, die zich voeden met de insecten rond de bloeiende planten. Ook de zaden van distels worden gegeten door vogeltjes, die je in groepjes tussen de stengels kunt zien balanceren.

Wilde schoonheid met een functie

Hoewel distels in veel tuinen en bermen worden weggemaaid of bestreden, kiezen wij er op Laude bewust voor om ze te laten staan waar dat kan. Dit doen we voor de biodiversiteit en natuurlijke processen. Elke plant, ook de stekelige, heeft een plek in het grotere geheel.

Distels dragen bij aan het herstel van bomen, bieden beschutting aan kleine dieren en helpen bij het versterken van de lokale ecologie Hun wortels brengen lucht in de grond en hun bloemen zorgen ervoor dat het zomerlandschap blijft gonzen van leven.

Anders kijken naar ‘onkruid’

We nodigen u uit om eens met andere ogen te kijken naar deze planten. Waar de één ‘onkruid’ ziet, ziet de ander een netwerk van leven. Distels zijn overlevers én verzorgers. Ze herinneren ons eraan dat schoonheid soms stekelig is en dat elke plant een verhaal vertelt.

De volgende keer dat u een distel ziet bloeien op Laude, kijk dan eens goed. Misschien ziet u een vlinder landen, een hommel diep in de bloem verdwijnen of een vogeltje dat zijn maaltje bij elkaar scharrelt. De distel staat er niet zomaar. Hij staat er met een reden.

Rondleiding over Laude

Wilt u graag meer weten over de natuur op Laude en over natuurbegraven? Dan kunt u zich aanmelden voor een van onze groepsrondleidingen of een persoonlijke afspraak maken. We vertellen er u graag over.

Geplaatst in Laude, Natuur